Horne Kirke – en fynsk rundkirke

I september var min familie og jeg på et weekendophold i et sommerhus i Horne Sommerland. Da vi undersøgte, hvilke seværdigheder der var i området, blev vi bekendt med, at Horne Kirke var et besøg værd. Den er nemlig oprindeligt bygget som en rundkirke. På vej hjem fra sommerhuset gav vi os derfor lige tid til at besøge kirken.

Horne Kirke er den eneste rundkirke på Fyn og en af Danmarks 7 bevarede rundkirker. De fleste kender nok til rundkirkerne på Bornholm, men at der også fandtes bevarede rundkirker i øvrige dele af Danmark var en overaskende oplysning for mig. Udover Horne Kirke findes der også en rundkirke i Bjernede på Sjælland og i Thorsager i Jylland.

De tre danske rundkirker i Bjernede, Horne og Thorsager har fælles grundplan med kirken i Schlamersdorf i Wagrien. Man mener, at Valdemar den Store og hans betroede mænd har set kirken på et togt til Tyskland, og derefter blev inspirerede til at bygge noget tilsvarende i Danmark. Man ved med sikkerhed, at det er Skjalm Hvides efterkommere, der fik opført kirkerne i Bjernede og Thorsager, mens det er mere usikkert, hvem der har stået bag byggeriet af kirken i Horne.

Rundkirken i Horne er hvidkalket som de bornholmske rundkirker. Kirken i Bjernede ar opført af kampesten og teglsten, mens kirken i Thorsager udelukkende er bygget af teglsten. Man regner i øvrigt med, at Thorsager kirke er én af Jyllands ældste teglstensbygninger – måske den ældste.

Vil man læse mere om de bevarede rundkirker i Danmark, kan man finde læsestof i værket ”De danske kirker”, som er udkommet fra 1966-1973.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>