Tycho Brahes død

Tycho Brahe får ikke gravfred!

Det er over 400 år siden, Tycho Brahe døde, alligevel bliver han ved med at fascinere os.
I 2010 blev han igen gravet op af videnskabsfolk. Det var anden gang, første gang var i 1901, tredje gang bliver måske om et par generationer.

Tycho Brahe, født 1546, var en højt anerkendt astronom i Danmark under kong Frederik d.2. Kongen forærede ham øen Hven, hvor Brahe observerede stjerner, byggede astronomiske instrumenter og forskede i medicinsk alkymi, når han ikke lige holdt store gæstebud.
Men da Frederik d.2. døde og Christian d.4. tog over, sluttede Brahes karriere i Danmark, Christian d.4. var mere interesseret i bygninger end i stjerner.

Så rejste Tycho Brahe i 1597 til Prag og blev hofastronom for Kejser Rudolf d.2.
Men glæden blev kort, for efter et fugtigt middagsselskab i efteråret 1601 blev han syg, fik feber og døde kort efter.

Og så begyndte de gode historier at florere, for hvad var han død af?
Var det hans blære der sprængtes, fordi han ikke ville forlade selskabet for at urinere?
Eller var han i virkeligheden blevet myrdet, forgiftet, måske med kviksølv? Der var mange spændende teorier de næste hundreder af år.

Derfor får Tycho Brahe ikke lov at hvile i fred i sin grav i Tyn-katedralen i Prag.
Da man gravede ham op i 1901, fandt man spor af kviksølv ved en analyse af et hår, og det bekræftede jo teorierne om, at han døde af kviksølvforgiftning, ikke nødvendigvis at han blev myrdet, men måske som følge af en forfejlet selvmedicinering.

I 2010 blev Tycho Brahe atter gravet op.
Der blev taget prøver af skæghår, knogler og tænder. De videnskabelige analysemetoder har udviklet sig enormt siden 1901, og man regnede med at blive klogere på manden og hans tid.

Så ventede vi på resultaterne af analyserne.
Og hvad var svaret så?
De første svar kom først i oktober i år: Tycho Brahe blev ikke kviksølvforgiftet, den smule kviksølv, der var i hans hår, kunne ikke tage livet af nogen. Sandsynligvis døde han af nyresvigt, at dø af en sprængt blære kan slet ikke lade sig gøre. Brahe var 55 år, en høj alder på den tid, og havde levet et hårdt liv. Han var sandsynligvis udbrændt og dermed sårbar overfor infektioner.
Analyserne af knogler og tænder er endnu ikke færdige, så vi venter på at høre mere om Tycho Brahe.

Men for en sikkerheds skyld graver de ham nok op igen om nogle år – mener forskerne seriøst!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>