Krigssejlerne og kampen på havet

Da Danmark blev besat af tyskerne d. 9. april 1940, begyndte 2. verdenskrig først rigtigt for hovedparten af den danske befolkning. Nogle havde dog allerede tidligere mærket til krigen og den betydning, den havde for det enkelte menneske. Der var nemlig en del danske sømænd som allerede fra september 1939, hvor Tyskland erklærede England og Frankrig krig, havde oplevet krigens alvor og gru. Det var de danske søfolk, som bl.a. sejlede på Nordsøen med varer og fragt til England. Skib efter skib blev nemlig torpederet af de tyske ubåde, og disse angreb krævede store ofre, både materialet og menneskeligt.

Da besættelsen kom, befandt ca. 6.500 danske søfolk sig uden for Danmark, og mange af disse søfolk fulgte britiske opfordringer via BBC til at gå ind i allieret tjeneste. Krigen kom for deres vedkommende til at vare helt til august 1945, hvor japanerne overgav sig til amerikanerne og englænderne. Af disse danske krigssejlere omkom ca. 1.000 (inklusive 153 færøske søfolk). Samlet omkom ca. 2000 danske søfolk og fiskere i perioden september 1939- august 1945 som følge af krigen.

Efter 2. verdenskrigs ophør var disse krigssejlere længe et overset kapitel i den danske besættelseshistorie, og bl.a. blev følgevirkningerne af voldsomme oplevelser og nervepres først anerkendt som erstatningsværdigt i 1969.

Den nu pensionerede RUC-historiker Christian Tortzen har set det som sin mission at gøre opmærksom på disse oversete sømænd. Han har flere gange, først i et 4-binds værk ”Søfolk og skibe 1939-1945” samt en doktordisputats fra 1982 beskæftiget sig med krigssejlerne og desuden i 1995 med bogen ”Krigssejlerne – Træk af dansk skibsfarts historie 1939-1945”, og han har nu i foråret udgivet en ny bog om samme emne. I den nye bog ”Kampen på havet – Danske søfolk under Anden Verdenskrig” samler han dels op på sine egne tidligere udgivelser, dels bidrager han med resultaterne af sin årelange forskning til den vigtige historie om søfolkene og deres indsats for de allierede og Danmark .

Hermed har den største gruppe af danske ofre for 2. verdenskrig fået deres retmæssige plads i historien.

Ønsker man at læse mere om krigssejlernes indsats og skæbne, kan man læse mere i Klaus Rydahls bog ”Krigssejler 1939-1945”. Det er en bog i interviewform, hvor erindringer fra seks søfolk giver et levende og personligt billede af de umenneskelige og belastende vilkår, som mange danske søfolk havde under 2. verdenskrig.

Monument fra Helsingør over døde sømænd fra 2. verdenskrig

Monument fra Helsingør over døde sømænd fra 2. verdenskrig

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>