Den blå fisk

Den blå fisk tilhører coelacantherne, en gruppe af fisk, der har været uddød i 70 millioner år, og kun været kendt som fossiler.

blå fisk

I 1938 sker der imidlertid noget, som vækker stor opsigt indenfor forskerverdenen:

Lige før jul henvender nogle fiskere i Sydafrika sig til en engelsk forsker, Majorie Latimer med et eksemplar af en mærkelig fisk, som ikke ligner noget, hun har set før.

Latimer prøver at kontakte den anerkendte fiskeekspert J.L.B. Smith, men han er taget på juleferie, så prøver hun at opbevare fisken i formalin, men tiden går, det er varmt i Sydafrika, fisken går i forrådnelse!

Da fiskeeksperten endelig hører om fisken, er det for sent, kun skindet og finnerne er tilbage. Alligevel bliver den en verdenssensation: Måske er den blå fisk det ”missing link”, der forbinder fiskene med alle de firbenede hvirveldyr? Måske er den forfaderen ikke bare til krybdyr og padder, men til os selv?

Smith er besat af tanken om at finde endnu en fisk, så han selv kan få mulighed for at se og beskrive den.

Han laver ekspeditioner langs kysten, og han udlover en dusør. Plakaten med oplysninger om dusøren bliver sendt til fiskersamfund langs Østafrikas kyster, men uden effekt.

14 år går!

Juleaften 1952 får Smith endelig et telegram om en blå fisk, der er fanget på Comorerne nord for Madagaskar.

Men telegrammet er fire dage gammelt, måske er dette eksemplar af den blå fisk også allerede ved at gå i forrådnelse, og hvordan kommer man hurtigt til Comorerne i 1952?

Til sidst er Smith så desperat, at han ringer til Sydafrikas premierminister. Og han er heldig: premierministeren har lige læst en bog, Smith har skrevet om fisk og er især fascineret af opdagelsen af den blå fisk. Han sørger for at Smith bliver fløjet til Comorerne med militæreskorte.

Smith frygter at nogen har taget fejl m.h.t. fisken men det er sandt!
Det er en blå fisk.

Han har brugt 14 år på at jagte den, og nu ligger den foran ham.

P.S.: Den blå fisk var i lang tid favorit til titlen som forfader til landdyrene. Nyere studier har dog rokket ved hypotesen.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>