Kongens kilde ved Landerupgård

Svend Grundtvig refererer i Danske Folkesagn 1839-1883 at der i Harald Blåtands tid skulle være en mand i nærheden af Landerupgård, som havde ejet et stykke jord, hvor der var en såkaldt helligkilde. I denne fik kongen lyst at bade og lovede ejeren, at han måtte tage så meget jord til sin ejendom, som han med sine to stude kunne ompløje mens kongen var i badet. Manden tog kongen på ordet og indkredsede al den jord, der endnu op  i nyere tid var Landerupsgårds ejendom. I en stor sten ved kilden lod kongen udhugge en del runer til erindring.  Af griskhed blev stenen senere kløvet af Peter Madsen fra Sønder Vilstrup, der da ejede Kongens kilde.

Kort og beskrivelse af kilden i dag: www.landerupgaard.dk/?menu=dcw

I værket Danmarks Runeindskrifter står der følgende om stenen:
I slutningen af 1700-talletlå stenen næsten skjult af græs og krat og dens runer var næsten ukendelige og udslidte. Kløvningshullerne fortalte at man havde forsøgt at sprænge stenen.  Denne sprængning må så være fuldført engang efter 1808. Stenen blev forsøgt genfundet, men først i 1910 lykkedes det at finde et brudstykke af stenen med en enkelt huggefure. Dette stykke, i grå granit,  måler 188cm i højden 40 cm bredt og 22-33 cm tyk.

Ifølge Landerupgårds jubilæumsbog fra 2007, befinder stenen (eller resterne af den) sig stadig ved Kongens Kilde på Landerupgård

rune05b_398

I Worms ufuldstændige præsteoptegnelse fra 1643 tydes runerne således:
[.....lit - ku ]bl – pisi -] | [kaurua - haralt ...rm....|.....|..........] : NN lod disse kumler gøre, Harald…rm…

Desværre tyder det på at en historisk runeindskrift er gået tabt med kløvningen af stenen, men måske er resterne et sted derude ….?

9 tanker om "Kongens kilde ved Landerupgård"

  1. Jeg har med undren læst artiklen om “Landerup” stenen og kan se at I mener at resterne af stenen står på Sdr. Vilstrup kirkegård, det er ikke helt rigtigt, for jeg ved der står et stykke af stenen i kongens kilde på Landerupgaard.

    Med venlig hilsen

    Bent Sølvdahl
    Tidliger elev på Landerupgaard under forstander K.A.Boje Rasmussen

  2. Hej Bent
    Tak for din kommentar.
    Jeg blev også i tvivl da jeg skrev artiklen, men Danmarks Runeindskrifter skrev at resterne stod på kirkegården og dén oplysning havde jeg stor tiltro til, måske for stor.
    Jeg undersøger det nærmere og vender tilbage senere.

    mvh Henrik Hansen

  3. Hej Bent

    Nu har jeg checket op på det og du har ganske ret; stenen står ved Landerupgård.
    Ifølge Landerupgårds jubilæumsbog fra 2007, befinder stenen (eller resterne af den) sig stadig ved Kongens Kilde på Landerupgård. Det er bekræftet af præsten i Sdr.Vilstrup.

    Jeg retter artiklen til med denne ændring – tak for det!

    vh Henrik

  4. Hej
    Dejligt at du har lavet denne artikel om Kongens Kilde.
    Jeg arbejder på ‘en af døgnafdelingerne på Landerupgaard.

    Børn og voksne fra afdelingen har brugt mange timer ved Kongens Kilde. Vi har bl.a. lavet en stik rundt om søerne.
    Vi har efterhånden også indsamlet en del gl. historiske “artikler” om stedet.
    Kom endelig forbi Landerupgaard Henrik (m.fl.) hvis det har interesse.

    Stedet er meget spændende og bevaringsværdigt. Vi har netop ansøgt Kolding kommune om tilladelse til at rense både denne sø, samt Park søen op.
    Begge søer er efterhånden meget tilgroede.
    Vi vil selvfølgelig ikke røre hverken kilden eller mindestenene, og finder vi genstande af historisk interesse kontakter vi straks Kolding hus, ifølge aftale med Kolding kommune.

    Mvh
    Thomas

  5. er født og opvokset på gl.Ribe landevej ved landerupgård,
    i min barndom besøgte jeg tit kilden som lå for enden af en granalle den startede ved vejen hvor der var en elmealle som idag er fældet ( synd)kilden dengang ( jeg er 70 idag) var på størrelse med et gadekær med krystalklart vand og hundestejler og frøer om foråret haletudser – om somren kørte min far og mor og jeg op en gang om ugen om aftenen og nød når eleverne spillede open air – husker deres lærer hed Billesbøll- besøgte kilden for 5 år siden synd kilden er så tilgroet og alleen er borte – men stenen er der stadig og har altid været der. hilsen bent

  6. Min barndom var på Landerupgaard som elev (1946-1953.)opholdt og legede mehet ved kongens kilde.
    Se lidt om Landerupgaard på min hjemmeside.
    Bent Rosenmejer.

  7. Jeg blev i 1953 ansat som maskinmester på Lgd. Den første opgave var,at få skabt en pålidelig vandforsyning . Gennmde seneste ca. 50 år var forsyningen sket fra kilden ,som var af god kvallitet . der var en sugeledning å ca.50 m .Sugeledningen endte i et lille pumpehus .herfra sendtes vandet til hovedbygningen og fordeltes til de forskellige forbrugssteder .Forsyningen var usabil pga. underdimensionering af ledningsnettet og jeg aftalte med Boje ,at vi skulle have et helt nyt vandværk . der blev så boret en48 m .dyb boring lige ved maskinhuset og anlagt et moderne vandværk med tilstrækkelig ydeevne og kilden ophørte som forsyningskilde .
    Nb. det viste sig at den omtalte sugeledning var gennmtæret flere steder så der blev blandet vand med kreaturene

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>