Mad gennem tiderne

Jeg er ret vild med at lave mad og hvis man dømmer ud fra alle de madprogrammer som køre på tv, så er jeg ikke den eneste.

Nogle gange tænker jeg på, hvor meget nyt mad der er kommet til Danmark, siden jeg var barn. Det er ret utroligt for SÅ gammel er jeg altså ikke!

Men jeg kan stadigt huske, da jeg som teenager første gang smagte avokado. Det var stort. I dag bruger jeg avokado næsten dagligt og i et væld af sammenhænge.
Min tante er fra Thailand og  da hun kom til Danmark for omkring 30 år siden, kunne hun kun få råvarer til Thailandske retter i specialbutikker i København. Nordjylland var ikke stedet hvor den slags blomstrede. I dag kan du få en lang række af varene i alle supermarkeder.

Men selv om mange nye ting kommer til, så har mange traditionelle retter fåret en renæssance i de senere år. Det er igen blevet moderne at spise som vores bedsteforældre.

Der er kommet kogebøger som: Brændende kærlighed af Thomas Herman og Mormors mad af Camilla Plum samt Mormors kogebog af Hanne Bloch. Det er alle med retter som du måske kan huske og genkende fra din barndom.

Men hvis du er rigtig eventyrlysten og gerne vil prøve at dykke længere ned i madens historie, så kan du også sagtens det. Der findes bøger med opskrifter helt tilbage fra vikingetiden.
I serien “Sådan spise de hos” kan du rejse i både tid og rum. Du kan spise som antikkens romerne, som aztekerne eller som vikingerne.

Du kan også finde spændene historiske opskrifter på nettet. Nationalmuseet har lavet kokkepigens blog. Her er spændene historisk madviden og lækre opskrifter. Måske du vil prøve at lave Vrøvl eller Mandelbudding?

Museet har også lavet et tema om mad. Der kan du give dig i kast med bålmad fra 1930′erne eller en punch fra 1700tallet. Begge dele ser spændende ud og er ikke alt for svære.

På Fredericia Bibliotek har vi forskellige elektroniske tilbud. De fleste har hørt om netlydbog.dk eller ereolen.dk hvor man kan hente lydbøger og e-bøger. Men vi har mere at byde på. Netbasen “Historiefaget” disker op med godbidder til både historie interesserede og til opgaveskrivende.

Her kan du læse om alverdens historieske emner, perioder og personer. Du kan finde historiske billeder, filmklip og lydfiler. Der er også en kulturkalender, hvor du kan se hvad historieske foredrag der holdes rundt omkring i Danmark samt hvilke museums arrangementer der kommer.

Alt det er jo selvfølgelig imponerende. Men hvad der lige fangede min opmærksomhed er at man i “Historiefaget” også kan finde opskrifter!
Hvad med at lave Gravballemandens sidste måltid eller stuvet gåsefod? (Det er ikke hvad, man tror det er) Du kan også kaste dig over en renæssanceopskrift på mandeltærte. Den ser faktisk ret lækker ud og er vist ikke så forfærdelig svær at lave.

Du kan finde “Historiefaget” på Fredericia biblioteks hjemmeside. Du skal bare klikke på linket netmedier og så på linket netbaser. Så roller du ned og vælger Historiefaget.

Det er en betalingsbase. Så du bliver bedt om brugernavn og adgangskode. Det er dit cpr nr. (hvis du låner på sygesikringskortet) eller stregkodenummeret bag på det blå kort. Koden er den 4 cifrede pinkode, du bruger når du låner hos os.

Når du kommer ind i basen kan du finde opskrifterne under linket aktiviteter og så klikke på madopskrifter.

Velbekommet!

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>