Danskernes madhistorie

Fritz Syberg: Ved frokosten (1906, Privat eje)

Bettina Buhl er museumsinspektør på  Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup som sammen med Fødevareministeriet har udgivet “Historien om danskernes mad i 15.000 år – med udvalgte opskrifter fra gamle danske kogebøger”. Bogen udkom i 2010.
Den er interessant, velredigeret og med mange, gode illustrationer. Det er sjovt at læse de gamle madopskrifter, og man bliver nysgerrig efter at smage – ihvertfald nogle af dem.
Hvad med stuvede radiser fra 1915? Kartoffelbudding fra 1844 eller koldskål fra 1880 lavet på øl og rom!

Hvad har danskerne spist gennem tiderne?  I jægersamfundet jagede man vildt, fiskede og samlede frugt og rødder. Bondestenalderen kom husdyrene til, og der blev dyrket korn, og kosten blev stadig suppleret med bær og nødder. Fra middelalderen til langt ind i 1800 tallet var basiskosten for størstedelen af befolkningen  næsten den samme: grød, brød og øl. På landet var man stort set selvforsynende. Krydderier, ris og mandler kunne fås i køb-stæderne, hvis man havde råd. Kartoflen blev først rigtigt almindelig i midten af 1800 tallet. Med etableringen af fabrikker, der lavede leverpostej, opnåede leverpostejen status af nationalt pålæg omkring 1910.
De sidst 25-30 år har danskernes madkultur hentet stor inspiration ude fra, og udbuddet af frugt, grønt m.m. er stort og varieret. Vi kan vælge mellem fødevarer og restaurationer fra det meste af verden. De fleste spiser aftensmad hjemme, og frikadeller, flæskesteg og andre traditionelle retter er stadig populære, men udefra kommende retter som pasta og pizza er blevet manges livretter.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>