Den oldgamle jul og de (næsten) nye skikke

“Rør blot ikke ved min gamle jul” er en af linjerne i den populære julesang “Sikken voldsom trængsel og alarm”. Men faktisk er mange af vore juleskikke relativt nye.
Det første juletræ i Danmark blev tændt i julen 1808 på godset Holsteinborg på sydsjælland. Først i 1811 kom skikken til København, hvor det første træ blev tændt i Kongensgade nr. 221 hos familien Lehmann. Hvis navnet lyder bekendt, er det fordi sønnen i huset Orla Lehmann voksede op og blev en kendt politiker.

Meget af den julepynt vi anser for klassisk er også ret ny. Først i 1870′erne blev de flettede julehjerter hængt på træet, selvom de dog kendes tidligere. Faktisk er det ældste flettede hjerte man kan datere i Danmark lavet af H.C. Andersen i 1861. Men det var ikke tænkt som juletræspynt for det har ingen hank.
Julehjerterne kan flettes i alle farver, men det Rød/hvide hjerte er næsten så julet som det kan blive. Den farvekombination blev dog først almindelig omkring 1900-tallet.

juletræet med sin pynt, venter på vi får begyndt

Adventskransen kom til Danmark omkring 1900. I starten fandtes skikken dog mest i Sønderjylland. Først under besættelsen blev den populær i resten af landet.

Men selvom mange juletraditioner er nye, så er selve julen faktisk meget gammel.  De gamle romere holdt den 25 dec. en fest for “Sol invictus” (solguden)
Da kristendommen blev indført var kirkens ledere pragmatiske nok til at give gamle hedenske fester et nyt kristen indhold. Derfor valgte man at fejre Jesu fødselsdag den 25. december.

Herhjemme fejrede man også jul lang tid før kristendommen kom til landet, og selve ordet jul har intet kristent over sig. Det betyder derimod fester. Dengang var julen nemlig en række fester som blev brugt til at fejre forskellige guder og årstidernes skiften.
Man fejrede med rigelig god  mad og drikkevarer. Faktisk drak vikingerne julen ind. (så j-dag er måske bare et led i den tradition?)
Da kristendommen fik fodfæste prøvede kirken en overgang at erstatte ordet jul, som jo var hedensk, med Krist-messe lidt a la det engelske christmas. Det faldt dog ikke i god jord og julen beholdt sit navn.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>