Brojubilæum x 4

Før i tiden var Danmark færgernes land, men i vore dage, hvor sejltid er lig med spildtid, er det mere og mere blevet broernes land. Vi har efterhånden mange af slagsen, og 2010 er et stort ”broår”. Herunder vil 4 af dem, som har haft eller vil få jubilæum blive omtalt.

lillebælt

Første bro til at blive fejret var Lillebæltsbroen (altså den gamle Lillebæltsbro), som fyldte 75 år den 14. maj.

1. juli var det så Vejlefjordbroen og Øresundsbroen, der havde jubilæum. Henholdsvis 30 og 10 år. Til efteråret er det så den nye Lillebæltsbros tur til at runde et skarpt hjørne – den bliver 40 år.

Byggeriet af Lillebæltsbroen gik i gang i 1929, og bygningen af broen var et af statens mange bygningsarbejder, som blev iværksat som et led i forsøget på at bekæmpe periodens store arbejdsløshed. Bygningsværket var et imponerende entreprenørarbejde, hvor mange mand var i sving, og de byggede nærmest broen med håndkraft. Broen var den første faste forbindelse mellem Jylland og Fyn, og den erstattede færgefarten mellem Snoghøj Strib. Længden på broen er 1178 meter, og den består af 2 smalle kørebaner, 2 jernbanespor og en kombineret cykel-/gangsti. I 1970 overtog den nye Lillebæltsbro en del af biltrafikken, men den gamle Lillebæltsbro er stadig en af landets vigtigste jernbanemæssige livsnerver.

Vejlefjordbroen blev bygget i slutningen af 70′erne efter stærkt pres fra en lang række politikere og borgere i Vejle. Den gamle hovedvej 10, som gik lige ind gennem Vejle by blev mere og mere presset, og det var uholdbart at al trafikken skulle ledes ind gennem midtbyen. I 1974 blev det derfor besluttet i Folketinget, at der skulle bygges en ny motorvej fra Kolding til Vejle, hvor der også skulle etableres en bro hen over Vejle Fjord. Der opstod en vis modstand imod byggeriet, da broen ville komme til at berøre de meget smukke omgivelser omkring Vejle Fjord. Stilen på broen blev derfor meget neutral, og når man står i vandkanten ved Vejle Fjord og kigger ind på Vejle, opleves broen som en naturlig del af landskabet. Broen er en ”bjælkebro”, og den er 1712 meter lang.

Den 1. juli 1980 blev Vejlefjordbroen indviet, og den er i dag den mest trafikerede motorvejsbro i Danmark, og der kører i et gennemsnitsdøgn ca. 50.000 biler over broen. Der er blevet lavet et ekstra spor på broen, ved at man har inddraget nødhjælpssporet for at kunne tage toppen af de værste køer. Men mange dage er der alligevel kø på broen, og der tales igen om nyt byggeri for at aflaste broen.

Den nyeste jubilæumsbro – Øresundsbroen (og på svensk Øresundsbron) er vel rettelig ikke dansk, men et udtryk for samarbejde mellem broderlandene Danmark og Sverige. I mange år havde man i de to lande haft et ønske om at skabe en fast forbindelse mellem landene, men først i midten af 90’erne blev der politisk enighed om at gå i gang med byggeriet. Der var med byggeriet af broen et ønske om at knytte en tættere forbindelse mellem landene, som man kunne have gavn af både økonomisk og kulturelt. Man ønskede at skabe en stærk Øresundsregion, som kunne være et dynamisk centrum i den nordlige del af Europa.

Selve Øresundsbroen indgår som en del af et komplekst byggeri med en tunnel, en kunstig ø ”Peberholmen” og endelig med selve broen, som er en ”skråtagsbro” og som er 7,85 km lang.

Broen blev officielt indviet 1. juli 2000, og i starten gik det noget trægt med specielt biltrafikken på broen, men prognoser viser nu, at broen om ca. 10 år ikke vil have tilstrækkelig kapacitet til at afvikle trafikken, så nu taler man om endnu en bro over Øresund, som foreslås lagt mellem Helsingør og Helsingborg.

Når skoven begynder at falme, kan endnu en bro her i området fejre jubilæum. Den nye Lillebæltsbro fylder 40 år d. 21. oktober. Broen, som er en ”hængebro” og den er 1700 meter lang. Broen blev bygget i perioden 1965-70, og den blev opført for at den gamle Lillebæltsbro kunne tage noget af biltrafikken, som på den tid oplevede en voldsom stigning.

Den ny Lillebæltsbro har 3 kørebaner i hver retning, hvilket var fremsynet, for i dag kører der på et gennemsnitsdøgn ca. 44.000 biler over den ny Lillebæltsbro. Den blev desuden lavet med varmelegemer i vejbanen, så broen kan holdes is- og snefri om vinteren.

Hvis man vil læse mere om Danmarks broer kan denne hjemmeside anbefales: http://www.highways.dk

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>