Emmarenze Henriette Margrethe Halkier blev født i 1852 ind i en solid borgerlig familie. Faderen dør inden Emma kommer i skole, men moderen sørger for en god uddannelse til Emma.
I 1872 gifter Emma sig med søofficer Urban Gad og flytter ham til Korsør. Her begynder Emma Gad at skrive, for manden var ofte afsted som officer med postbåden til Kiel.
I Emma Gads levetid skete der en stor udvikling i samfundet. Telefonen blev opfundet, hun havde stor fornøjelse i at lytte til radioen og hun var idet hele taget glad for teknikkens udvikling.
Familien flytter til København og her kommer der for alvor gang i Emma Gads skriverier – en del teaterstykker bliver det til. Der kommer to drenge til, og den ene Peter Urban, er på et tidspunkt gift med stumfilmstjernen Asta Nielsen.
På et tidspunkt bliver Emma Gad spurgt om sin mening om kvinder og valgret. Emma Gad svarede: “Nej, Vor Herre bevares. Det vilde jo være det rene Pjank”. Den udtalelse kom hun til at fortryde, for ikke før i 1908 fik Emma Gad ret til at stemme til kommunevalg.
I 1921 dør Emma Gad, og hende bisættelse følges nøje af aviserne samt landets indbyggere.
Hendes mest kendte værk er “Takt og Tone”. Om Omgang mellem mennesker” udkom første gang i 1918, men inden da var hun blevet kendt for sine mange skuespil.
Bogen “Takt og tone” er indtil nu udkommet i mange udgaver og oplag, da hendes råd om almindelig dannelse og opførsel stadig er gældende for en del mennesker.
Læs mere om Emma Gad og hendes liv i bogen “Alle tiders Emma” skrevet af Mette Winge. Se om bogen er hjemme på Fredericia Bibliotek
Alle tiders Emma Gad / af Mette Winge. – 1. udgave. – [Kbh.] : Politiken, 2005. – 213 sider : ill.
Nye kommentarer