Vi har fået ny hjemmeside

Fredericia Bibliotek har fået ny hjemmeside, hvor der nu er plads til anbefalinger af alle de gode tilbud der er på biblioteket.

Dukan finde gode anbefalinger af bøger, spil, film, lydbøger og meget andet på bibliotekets hjemmeside.

Derfor poster vi ikke nye indlæg på denne blog længere men henviser til bibliotekets hjemmeside

Gyrðir Elíasson vinder Nordisk Råds Litteraturpris

Den islandske forfatter Gyrðir Elíasson får Nordisk Råds Litteraturpris 2011 for novellesamlingen Milli trjánna (Mellem træerne).
I bedømmelseskomitéens motivering hedder det: ”Der er tale om stilistisk ordkunst på et højt niveau som skildrer indre og ydre trusler i dialog med verdenslitteraturen.”
Gyrðir Elíasson har som en af meget få islandske digtere udviklet sig til kortprosaens og novellens mester.
Politikens anmelder Thomas Bredsdorff er enig med bedømmelsesudvalget. Han synes at Gyrðir Elíasson er på højde med den amerikanske mester i novelleskrivning Raymond Carver. ”Der er hele 47 noveller, eller hvad vi nu skal kalde dem, på bogens små sider. Ingen vil have skam af at give den mand prisen for dem.”

Gyrðir Elíasson er født i 1961 i Reykjavik. Han har læst til lærer, men har siden sin debut i 1983 helliget sig sin digtning. Han skrevet digtsamlinger, noveller og romaner, hvoraf to er udkommet på dansk: ‘Papirskibsregnen’ (1991) og ‘Søvncyklen’ (1995).

Nordisk Råds Litteraturpris er på 350.000 danske kroner og bliver overrakt til Gyrðir Elíasson den 2. november i forbindelse med Nordisk Råds session i København.

Nordisk Råds Litteraturpris fylder 50 år

50-års jubilæet for beslutningen om etableringen af Nordisk Råds Litteraturpris blev indledt med lanceringen af et nyt netsted som bringer højdepunkterne i den nordiske litteratur ud på nettet. Her kan interesserede læse tekstuddrag og se billeder og filmklip af og med de prisvindende forfattere. Desuden kan man finde statistiske oplysninger fra 1962, hvor prisen blev uddelt første gang, og frem til i dag.
Ved du for eksempel hvor mange kvindelige digtere der har vundet prisen gennem årene? Besøg Nordisk Råds Litteraturpris’ nye netsted for at finde svaret.
Den 12. april samles de nominerede forfattere i Oslo hvor vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2011 skal udvælges. Litteraturprisen er på 350.000 danske kroner.

Karin Brunk Holmqvist: Potensgiverne

De to ældre enlige søstre, Tilda og Elida, bor i deres barndomshjem i en lille landsby. Deres bror, Rutger bor og arbejder i byen og er dermed blevet storbymenneske.
Det er de to søstre ikke, og nu da de er oppe i årene hygger de sig fortsat med at bo sammen og have en fast velkendt hverdag.

De andre huse i landsbyen sælges efterhånden til udenbysfolk, og dermed får Tilda og Elida nye naboer. Alvar kommer til byen og sætter gang i de to ældre frøkener som ikke kan stå for hans smarte manerer. De køber nye kjoler, glemmer rent at pynte til jul, og de får også den ide de vil have indendørs toilet. I stedet for et das i baghaven. Men hvordan får de to damer nu råd til det?

Jo de begynder at sælge potensmiddel pr. postordre. Og sikke en forretning de får sat i gang. Selv deres egen bror køber midlet, anonymt naturligvis, men han fatter også mistanke til de to søstre.
Derfor opsøger han søstrene, som dog har gemt alle remedier og for resten også nedlagt forretningen. For nu var der jo penge nok til det nye toilet.

Det er en lille hyggelig og sjov roman om et par meget søde ældre damer. De to damer liver betydeligt op efter den nye nabo ankommer, selvom det kun er for sommeren. Det er en roman som alle kan læse og hvor man sidder med et lille skævt smil det meste af tiden. Det er et varmt portræt af de to damer der tegnes og man hygger sig i deres selskab. Forfatteren har skrevet et par andre bøger i samme stil, og de skal bestemt også læses.

Hvis du gerne vil reserverer bogen kan du gøre det via dette link

Potensgiverne / Karin Brunk Holmqvist ; oversat fra svensk af Marielle Nielsen Hansen. – 1. danske udgave. – Kbh. : Cicero, 2008. – 213 sider

Olav Hergel: Indvandreren

hergelZaki er lige fået studentereksamen med et flot resultat og det skal jo fejres med en aften i byen. Ved et diskotek, bliver Zaki og vennerne ikke lukket ind men hele tiden får de at vide der snart er plads. Andre unge kommer lystigt ind, så til sidst bliver Zaki vred og konfronterer dørmanden. Det ender med slagsmål og Zakis venner kommer til hjælp. Pludselig ligger dørmanden død på jorden og de unge mænd flygter fra stedet.

 Derefter går medierne i gang, ligesom resten af landet også giver deres besyv med: Det er for galt at unge indvandrermænd skal dræbe en dørmand for at gøre sit job.
Men er det hele sandheden eller…??

 På en af aviserne begynder Rikke Lyngvig, som vi kender fra bogen Flygtningen, at rode i sagen og et andet billede tegner sig. Et billede af en racistisk dørmand der flere gange er blevet fyret pga racisme, men også det andet billede af en far til en lille datter.
Det er ikke let for Rikke at få lov til at skrive den negative historie i avisen, men samtidig er hun selv i tvivl. Hvad skal hun skrive og kan historie holde?

 Snart eksploderer hele byen i optøjer, plyndring af butikker, afbrændte biler, slagsmål mellem indvandrergrupper og politiet. Hele verdens fokus er på København, og ikke mange forstår hvorfor indvandrergrupperne går så voldsomt til den.

Samtidig har Zaki og hans familie og bedste ven store kvaler. Hvordan får de renset Zaki, uden at andre kommer i klemme i indvandrerverdenens jantelov – man sladrer ikke om andre indvandrere.

 Det er en fantastisk bog, med et godt indlæg i debatten om indvandrer og medierne. Hvem styrer hvem, hvor er politikerne i denne debat, og er debatten ensidig?
Historien er fortalt som en rigtig pageturner og man læser hurtigt bogen for historiens skyld. Og derefter kan man så begynde at reflekterer over de forskelliges rolle i sagen – det kan godt vare nogle uger inden den  bog er ude af hovedet igen.

Vil du gerne læse bogen kan du bestille den via dette link

Indvandreren: roman / forfatter: Olav Hergel. – 1. udgave. – Kbh. : People’s Press, 2010. – 445 sider

Frank Tallis: Døden i Wien

TallisJeg er ikke krimilæser, så det er et undtagelsestilfælde, at jeg har læst en af slagsen. Det var da heller ikke for spændingens skyld, men fordi handlingen udspiller sig i Wien. Jeg har for nyligt været på ferie i Wien. Så er det interessant at læse om de steder, man kan genkende. Forfatteren Frank Tallis er englænder og beskriver steder og fænomener med turistens blik. Han har desuden valgt at lade bogen foregå omkring år 1900. Det var en kulturhistorisk brydningstid i Wien, hvor den konservative biedermeierkultur og historicisme bliver udfordret af den moderne Jugendstil.
Det var også på denne tid at Sigmund Freud udviklede teorierne om psykoanalyse. Det spiller en rolle i bogen, da hovedpersonen Max Liebermann er psykiatrisk læge. Han er ven med kriminalinspektør Rheinhardt og takket været sin psykologiske indsigt kan hjælpe med opklaringsarbejdet på et mord, der tilsyneladende er foretaget af overnaturlige væsner. Parallelt med denne kriminalsag følger vi Liebermanns behandling af en kvinde, der er indlagt på hospitalet med diagnosen hysteri. Liebermann er tilhænger af Freud. Han forkaster derfor den etablerede behandling med elektriske apparater og helbreder hende gennem samtaleterapi. I bogens slutning bliver de to forløb forenede.

Bogen minder om gammeldags ”hyggelige” engelske krimier, men den skal nok mest læses for sin Wienerstemning. Den er oplagt, hvis rejsen går til Wien.

Vil du bestille bogen kan du gøre det via dette link

Døden i Wien / Frank Tallis ; oversætter: Ursula Baum Hansen. – Valby : Borgen, 2010. – 456 sider. – (Liebermann-journalerne ; bind 1) (En Max Liebermann-krimi).

Ann Rosman: Sjælekisten

rosmanKarin Adler kaldes ind på sin sidste feriedag, da en kvinde findes død på Marstrand, den ø hvor Karin har lagt sin båd ind til. Kvinden er iklædt en dragt fra middelalderen, og grusomt nok mangler hendes hoved. Det findes i en nærliggende have.

Karin og kollegerne går i gang med efterforskningen, men der er ikke mange spor at gå efter. For kvinden var åbenbart med i et rollespol-lav og her brugte ingen deres rette navn. Og snart efter indser politiet at der er sammenhæng med et mord i Trollhattan nogle måneder før.

Det bliver en sej og svær opklaring, men da først Karin opdager hvor meget af mordmetoderne der hænger sammen med 1600 tallets metoder, bliver det noget lettere.

Samtidig med historien om Karin og kollegernes opklaring, er der også mulighed for at følge Karins kærlighedsaffære udvikle sig. Men hvad der er mere interessant, er historien om Asko. Der starter for år tilbage og følges op til nutiden hvor Asko også har noget med de døde at gøre.

Det er set før, i Camilla Läckbergs krimi “Sttenhuggeren”, men er her gjort kortere så vi hurtigt kommer til nutiden og får Asko med i nutidens handling.

Det er del to af en serie, men de kan godt læses hver for sig. Jeg har været ved at køre trært i svenske krimier, men netop denne serie er dejlig på en anden måde.

Hvis du gerne vil låne bogen, kan du bestille den her

Sjælekisten/ forfatter: Ann Rosman ; oversætter: Rikke Toft Kleemann. – Kbh. : Punktum, 2010. – 371 sider

Karin Fossum: Varsleren

fossumEt barn findes i sin barnevogn dækket af blod – men det er ikke hendes eget. En døende mand ser en dag en rustvogn rulle op foran sit hus. En kvinde ser sin egen dødsannonce i avisen. Hvad er det der sker i den lille idyliske by i Norge?

Det er Konrad Sejer som må i gang med denne opgave som skaber megen utrykhed i bygden. Det er svært at finde spor, for der er ingen, undtagen nogle mener at have hørt en scooter køre fra stederne.
Langsomt kommer Sejer på sporet af en ung uelsket teenager, som driver nogle barske pløjer med bygdens indbyggere. Men det hele ender værre end nogen havde tænkt sig, og snart må Sejer se på et lig. 

Som altid er det et fint sprog Karin Fossum bruger i denne lille historie. Nok er emnet lidt ubehageligt, men helt uhyggeligt bliver det aldrig. Så hvis du er til de små hyggelige krimier er der her endnu en god bog fra denne norske forfatters hånd.

Vil du bestille bogen kan du gøre det via dette link

Varsleren : kriminalroman / forfatter: Karin Fossum; oversætter: Poul Bratbjerg Hansen. – [Kbh.] : Gyldendal, 2010. – 255 sider

Download fra DR

preview_COLOURBOX858936Danmarks Radio P4 uddeler i denne tid gratis lydbøger på deres hjemmeside – du kan selv bestemme hvilke.

Hop ind på siden og stemme om hvilken bog det skal være i denne uge. Indtil den 2. december drejer det sig om krimier, i næste uge er der historiske bøger til afstemning og i den ugen efter dette er det biografier det drejer sig om.

Men husk du kan også låne lydbøger på biblioteket, ligesom der også er adgang til www.netlydbog.dk hvis du er meldt ind som bruger på biblioteket.

Cecilie Eken: Det levende sværd

ekenVåbenmesteren Eriann er sendt ud for at finde en helt. En helt som kan redde kong Leos datter, den skønne prinsse, fra en grum drage.

Eriann finder en hun mener kan bruges som helt – han har i alle tilfælde et sagnomspundet sværd, så Eriann og Vidar drager afsted til bjergene.
Her sættes Vidar i lære da han ikke kan meget med sit sværd, men samtidig skal Eriann hjælpe til i huset. En opgave hun bestemt ikke er vant til eller bryder sig om.

En dejlig fantasybog for piger omkring de 10 år. Det er en stærk pige som kan slås men som også må indse der er andet i verden end sværd og slåskampe.

Hvis du vil låne bogen kan den bestilles her

Det Levende Sværd / forfatter: Cecilie Eken; illustrator: Mårdøn Smet. – 1. udgave. – Kbh. : Høst, 2010. – 151 sider : ill.