Uge 45 er Nordisk Biblioteksuge. Det er 10. år, den bliver afholdt. Det er blevet en tradition at indlede ugen med højtlæsning. Efterårs- og vinterdagene i Norden er korte. Før i tiden var højtlæsning og historiefortælling en elsket og udbredt tradition i den mørke tid. Den Nordiske Biblioteksuge giver den gamle nordiske fortælletradition nyt liv når tusindvis af mennesker i de nordiske lande på samme tid lytter til højtlæsning på sine respektive sprog. I år er ”Vølvens spådom” en af de tekster, der vil blive læst op over hele Norden.
Årets tema er ”Det magiske Norden”. Der er en særlig nordisk tradition indenfor den fantastiske litteratur. Oprindelsen findes i vores fælles arvegods: den nordiske mytologi. Den er blevet genfortalt i generationer indtil den blev nedskrevet og bevaret i gamle islandske håndskrifter. En samling af gude- og heltedigte kaldes for ”Den ældre Edda”. Den indledes med ”Vølvens spådom”. Vølven er en spåkvinde, der skildrer hele det hedenske verdensbillede fra skabelsen til Ragnarok.
Fredericia Bibliotek og Foreningen Norden har også indbudt til en hyggestund i skumringstimen mandag den 8. november. Desværre er der ikke flere pladser til dette arrangement.
”Vølvens spådom” findes i adskillige oversættelser og gendigtninger. Nogle af de nyere er foretaget af Martin Larsen, Suzanne Brøgger og Vagn Lundbye:
85.21
Guder, helte og godtfolk : Eddadigte og islandske sagn / i dansk gendigtning af Martin Larsen ; med tegninger af Mogens Zieler. – 2. udgave. – Rosinante/Munksgaard, 1991. – 207 sider.
85.2
Vølvens spådom = Voluspá / dansk gendigtning ved Suzanne Brøgger. – Brøndum/Aschehoug, 1994. – Ca. 130 sider
85.2
Det nordiske testamente / gendigtet af Vagn Lundbye ; illustreret af Esben Hanefelt Kristensen. – 1. udgave. – Aschehoug, 2007. – 3 bind
Bind 1 : Gudernes gang på Jorden. – 357 sider.
Myterne fra eddaen er blevet genfortalt og nyfortolket utallige gange. Disse bearbejdelser er lettere at læse og forstå end de originale digte fra vikingetiden. Her er nogle få eksempler:
29.3
Ragnarok : en gudefortælling / [gendigtet af] Villy Sørensen ; illustreret af Andy Li Jørgensen. – 4. udgave. – Centrum, 1995. – 132 sider.
Vølvens sang / Bent Haller ; vignetter: Rebecca B. Sørensen. – Aschehoug, 2007. – 230 sider.
Erik Menneskesøn / [af] Lars-Henrik Olsen ; illustrationer af Erik Hjorth Nielsen. – Kbh. : Høst, 1986. – 308 sider.
Samhørende: Erik Menneskesøn ; Kampen om sværdet ; Kvasers blod ; Gudernes skæbne.
Nye kommentarer